mercredi 21 novembre 2012

“Çinli Askerler” İstanbul’da


“Çinli Askerler” İstanbulda
İçinde “Terracotta” askerlerinin de bulunduğu Çin Hazineleri sergisi açıldı.

"Çinli Askerler" İstanbulda
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''21. yüzyılda Asya'nın iki ucundaki iki kadim medeniyetin, Çin medeniyetinin ve Anadolu'daki kökleri çok derinlere uzanan Türkiye uygarlığının daha barışçı bir dünyanın kuruluşuna önderlik edeceğine bütün kalbimle inanıyorum'' dedi.
Topkapı Sarayı Müzesi'nde Has Ahırlar alanında düzenlenen ''Çin Hazineleri'' sergisinin açılışını yapan Günay'ı, sarayın girişinde mehter takımı karşıladı. Günay, mehter takımını selamlayarak sergi alanına geçti.
Bakan Günay, burada yaptığı açılış konuşmasında, 5 bin yıllık Çin kültürünün özgün eserlerinin İstanbul'da sergilenmesinin öneminin altını çizerek, ''Biz de bu güzel etkinliğe bu akşam bir sürprizle karşılık vermeye çalıştık. Şimdiye kadar Has Ahırlar'da yapılan hiçbir serginin açılışına gelirken Osmanlı'nın bandosu, Osmanlı'nın mehteri bu sergilere gelenleri karşılamamıştı. Ama 'Çin imparatorluk askerlerine Osmanlı'nın bandosunun yol göstermesi gerekir' düşüncesiyle bu akşam onları dışarda mehter karşıladı'' dedi.
Sergide en çok ilgiyi Terracotta askerlerinin çektiğini belirten Günay, ''Bu çapta bir sergi dünyada şimdiye kadar çok az yerde oldu ve Topkapı Sarayı bugün bu büyük etkinliğe ev sahipliği yapıyor'' diye konuştu.

Bu yılın, ''Türkiye'de Çin Yılı'' olarak kutlandığını hatırlatan Günay, Çin Halk Cumhuriyeti'nin bu kapsamda başarılı etkinlikler düzenlediğini kaydetti. 2013'ün de ''Çin'de Türk Yılı'' olarak kutlanacağını vurgulayan Günay, ''Biz de aynı düzeyde sergiler ve sanat etkinlikleriyle Türkiye'yi Çin'de tanıtmaya çalışacağız. 21. yüzyılda Asya'nın iki ucundaki iki kadim medeniyetin, Çin medeniyetinin ve Anadolu'daki kökleri çok derinlere uzanan Türkiye uygarlığının Asya'nın uyanışına ve daha iyi, daha barışçı bir dünyanın kuruluşuna önderlik edeceğine bütün kalbimle inanıyorum'' şeklinde konuştu.
Daha sonra ''Çin Hazineleri'' sergisini, Çin Halk Cumhuriyeti Kültürel Miras İdaresi Başkanı Li Xiaojieve, Çin Halk Cumhuriyeti Başkonsolosu Zhang Qingyang ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yla birlikte açan Günay, aynı heyetle sergiyi gezerek eserler hakkında bilgi aldı.
Sergi 23 Şubat'a kadar gezilebilecek
''Çin Hazineleri'' sergisi, Yasak Şehir Müzesi, Şanghai Müzesi, Qin Shihuang Müzesi başta olmak üzere Çin'in 11 önemli müzesinden getirilen 101 eseri içeriyor. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Çin'in ''ölümsüz ordusu'' Terracotta askerlerinin de 5 örneğini barındıran sergi, 23 Şubat 2013'e kadar gezilebilecek.

TRT Haber

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire