samedi 10 août 2013

Gözler bu kazıda

Laodikya Antik Kenti kazıldıkça tarih gün yüzüne çıkıyor.


Gözler bu kazıda
Denizli'deki Laodikya Antik Kentinde, kazı çalışmaları sürüyor. Kazılarda, 1500 yıl önce depremle yıkılan sütunlara ulaşıldı.

Kazdıkça tarih gün yüzüne çıkarılıyor. Denizli'deki Laodikya kazılarda, yerin 7 metre altında 1500 yıl önce depremle yıkılan sütunlara ulaşıldı.
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, "Yaklaşık olarak 25 civarında sütunu yıkıldığı şekli ile ortaya çıkaracağız ve gelecek yılın başından itibaren bunların ayağa kaldırılması çalışmaları ile restorasyon işlemlerini sürdüreceğiz" dedi.
Antik kentte daha önce ortaya çıkarılan kilisenin ziyarete açılması için de çalışma yürütülüyor.
Prof. Dr. Şimşek, "Laodikya Kilisesinin üst örtü projelerini hazırladık. Laodikya Kilisesinin ziyarete açılması en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor. Çünkü dünyanın değişik yerlerinden sürekli dört gözle bu kutsal alanın açılmasını bekliyor insanlar" ifadesini kullandı.
Milattan Önce 1'inci yüzyılda Anadolu'nun en önemli ve ünlü kentlerinden biri olan Loadikya'da 10 yıldır kazı çalışması yürütülüyor.

Ana Tanrıçanın başı bulundu!

İzmir'de 8 bin yıllık Ana Tanrıça heykelinin 4 santim boyundaki başı bulundu.


Ana Tanrıçanın başı bulundu!
Yeşilova Höyüğü kazılarında Batı Anadolu kültüründe kutsal olarak bilinen 8 bin yıllık Ana Tanrıça heykelinin 4 santim boyundaki başı bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ege Üniversitesi ve Boronva Belediyesi desteği ile gerçekleştirilen Yeşilova Höyüğü kazılarının başkanlığını yürüten Yard. Doç. Dr. Zafer Derin, 2013 çalışmaları sırasında çok önemli buluntulara rastladıklarını belirtti.
İzmir Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilecek buluntuların İzmir ve Batı Anadolu'nun 8 bin yıllık geçmişine dair ipuçları verdiğini söyleyen Derin, bu yılki kazılarda elde ettikleri Ana Tanrıça heykeli başının özel önem taşıdığını anlattı.
Batı Anadolu kültüründe kadın ve doğurganlığın kutsal olduğuna dikkati çeken Zafer Derin, şöyle konuştu:
"Elimizde Ana Tanrıça figürünün başı var. O dönemde bu bölgede Ana Tanrıça tapınımlarının yaygın olduğunu biliyorduk ama yaklaşık 4 santim boyundaki bir heykel başına Türkiye'de ilk kez rastlıyoruz. Onun heykelini evlerinin bir bölümüne koyarak daha sağlıklı ve uzun yaşayan çocuklar için istekte bulunuyorlardı. Bu küçük parça da M.Ö. 6 binli yıllarda son derece güzel ve narin işlenmiş.
Anadolu aslında Ana Tanrıça kültürünün merkezi konumunda. Çünkü antik dönemde doğurganlık çok önemli. Prehistorik çağda kadın ne kadar çok doğurursa işgücü o denli artıyor ve üretim de yükseliyordu. Doğurganlık dinsel anlamda kadını kutsallaştırıyordu."

vendredi 9 août 2013

Said Nursî'nin evi devlet eliyle restore edildi

08 Ağustos 2013 Perşembe 18:11 YURT GAZETESI

Devlet tarafından sürgün edilen, mezar yeri bile sır gibi saklanan Said Nurî'nin Isparta'daki ikinci evi İl Özel İdaresi tarafından kültür evi hâline getirildi.

Said Nursî'nin evi devlet eliyle restore edildi

ISPARTA- Devlet tarafından sürgün edilen, mezar yeri bile tartışmalı olan Said Nursî'nin Isparta'nın Burla ilçesinde kaldığı ev, İl Özel idaresince restore edildi. Isparta Valisi Memduh Oğuz, bir kültür evi hâline getirilen Said Nursî'nin evininin açılışında konuştu.

Vali Oğuz; “İlk defa Üstad Bediüzzaman’ın kaldığı ev devletin oluyor ve bizzat devlet tarafından, devletin parasıyla restore ediliyor. Bu, millî değerin, millî haysiyetin onarılmasıdır. Bu restorasyonla bir millî mefahir sahiplenilmiştir. Bu küçük bir evin açılışı değildir. Bu, sistemin barışmasıdır” ifadelerini kullandı.

Yeni Asya gazetesindeki habere göre; ‘Hacı Hafız Mustafa Öztürk ve Hacı Mehmet Tevfik Öztürk Kültür Evi’ adıyla hizmete sunulan evin açılış törenine Vali Memduh Oğuz ve eşi Canan Oğuz başta olmak üzere, Isparta Emniyet Müdürü Mehmet Or, evi bağışlayan Şerafettin Öztürk ve Zeliha Gülay Örücü, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. Vali Oğuz, “Bediüzzaman Said Nursi’nin kaldığı evin restorasyonun, devlet tarafından bizzat yapılmasının geçmişte yapılan hataların restore edildiğinin bir göstergesi olduğunu” söyledi.

Vali Oğuz şöyle dedi: “Bugün burada Türkiye tarihinde çok önemli olacak bir açılış yapmaktayız. Bu küçük bir evin açılışı değildir. Bu sistemin barışmasıdır. Bu ev devlete ait olmalıydı ve özel idareye bağışlanmayla devlete ait oldu. Bundan dolayı tarihi bir olaydır. İlk defa Üstad Bediüzzaman’ın kaldığı ev devletin oluyor ve bizzat devlet tarafından, devletin parasıyla restore ediliyor. Devletin onarması gereken birşeyler olmasından dolayı devlet tarafından yapıldı. Bu milli değerin, milli haysiyetin onarılmasıdır. Bu restorasyonla bir milli mefahir sahiplenilmiştir. Birlik ve kardeşliğe Bediüzzaman kadar güzel vurgu yapan yoktur. Milli birlik ve kardeşlik vurguları yapıldığında Bediüzzaman akla gelmelidir. O hiçbir zaman kavgadan, kargaşadan yana taraf olmamış devamlı barışdan, birlikte yaşamaktan yana olmuştur. Gökyüzünden şimdi burası bir yıldız gibi görünüyor. Siz mirasçılar olarak ecdadınızın gökyüzünden seyrettiği bir yıldız meydana getirdiniz. Cenabı Allah hayra vesile etsin, insanlığın hayrına vesile etsin. İnşallah bu hizmetler bir başlangıç olsun, milli şahlanışımızda, dünya ile yarışımızda ve milli değerlerimize saygı konusunda bir abide eser olsun.” 

Sivas : la Grande mosquée et l’hôpital de Divrigi, ou le premier chauffage au sol de l’histoire

sivas-la-grande-mosque-et-lhpital-de-divrigi

Dans cette région d'Anatolie conquise par les Turcs au début du XIe siècle, l'émir Ahmet Shah fonda en 1228-1229 une mosquée, dotée d'une salle de prière unique et surmontée de deux coupoles, ainsi qu'un hôpital contigu à la mosquée.
Une technique très élaborée de construction des voûtes, une sculpture décorative créative et exubérante, notamment sur les trois portails, contrastant avec la sévérité de l'enceinte, donnent un aspect très particulier à ce chef-d'œuvre de l'architecture islamique inscrit sur la liste du patrimoine commun de l’Unesco en 1985.
Outre son aspect architectural grandiose, ce complexe a la particularité d’être le premier bâtiment à être chauffé par le sol. En effet, la mosquée et l’hôpital étaient chauffés par la vapeur sortant de la cheminée du hammam situé à 100 mètres de ces lieux.
Date de l'information : 04 Août 2013 14:29  TRT

jeudi 8 août 2013

TRT prodüktörü Servet Somuncuoğlu hayatını kaybetti

Türk dünyasına dair çalışmalarıyla tanınan belgeselci hayatını kaybetti.

TRT prodüktörü Servet Somuncuoğlu hayatını kaybetti
Türk dünyasına dair çalışmalarıyla tanınan fotoğrafçı, araştırmacı, yazar ve belgeselci, TRT prodüktörü Servet Somuncuoğlu hayatını kaybetti.
1964’te Bursa’da doğan Somuncuoğlu, Atatürk Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı ile İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümlerini bitirdi.
1988 yılından bu yana TRT için hazırladığı yapımlarla hafızalarda yer etti.
TRT Radyolarında yayınlanan, Günle Gelen, Günün İçinden, Müzikli Edebiyat, Yeni Bakışlar, Türkülerle Yaşamak, Aşkın Has Bahçesinde, Tarihte Yolculuk ve Tarihin Büyük İhanetleri hala dinleyenlerin belleğinde yer alır
Türk kültürünün izlerini sürdü; Rusya, Çin, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kosova, Macaristan, Avusturya, Kanada, Brezilya, Hollanda'da araştırmalar yaptı.
Fotoğraf makinesi hep yanında, gözü hep vizörde, parmağı hep deklanşördeydi.
"Sibirya'dan Anadolu'ya Taştaki Türkler" "Orhun Anıtları", "Saymalıtaş Gökyüzü Atları", "Don Kazakları" kitaplarıyla, yıllar süren emeğini dünyaya miras bıraktı.
Somuncuoğlu'nun cenazesi, yarın Bursa Karacabey'de öğlen kılınacak cenaze namazının ardından İsmetpaşa köyünde toprağa verilecek.

FIN DU RAMADAN - Que savez-vous du "Şeker bayramı" ?

Mois des réjouissances et de la fraternité, le mois sacré du Ramadan, marqué par les rigueurs du jeûne, se termine par la fête de rupture du jeûne autrement dit le "Şeker bayramı" (littéralement "Fête du Sucre"). Célébrée pendant les trois premiers jours qui suivent le Ramadan, cette fête très attendue par les enfants commence après la prière du matin à la mosquée.

Le mois du Ramadan a donc pris fin ce matin avec la traditionnelle prière dite "Bayram namazı". Après la prière, chacun -- enfants compris -- a rendu visite à ses proches pour présenter ses vœux.
La fête de clôture du Ramadan dans le monde musulman est synonyme de joies collectives, de visites familiales et de partage. Le "Şeker bayramı", littéralement la Fête du sucre, dure trois jours en Turquie contrairement à d'autres pays musulmans. C’est l’une des deux fêtes religieuses du pays, la seconde étant célébrée environ deux mois après la fin du Ramadan : le 'Kurban bayramı' (la fête du Sacrifice).......

l'article complet: 

Ihsan Karahan (www.lepetitjournal.com Istanbul) vendredi 10 septembre 2010

TURQUIE: 8 AOÛT – En 4 minutes, ce qu'il faut retenir de l'actualité

Bonjour! Contrairement aux années précédentes, lepetitjournal.com d’Istanbul ne part pas complètement en vacances en août. Notre équipe continue de vous préparer, chaque matin du lundi au vendredi, un résumé de l'actualité en Turquie. Notre engagement : en quatre minutes – le temps de siroter votre thé ou votre café – découvrez les grands titres du jour et les infos que vous avez pu manquer la veille. Voici donc notre sélection des principaux événements du mercredi 7 août.
=> Premiers pas vers la construction du gazoduc reliant la Turquie et l'Europe
Le consortium azéro-turc chargé de la construction du Pipeline transanatolien (TANAP) a fait paraître mardi un appel d'offres dans la presse turque, marquant le début concret de la réalisation du gazoduc.....lire la suite: Diane Jean (http://lepetitjournal.com/istanbul) jeudi 8 août 2013 

=> "Flop" de la diplomatie turque pour résoudre la crise égyptienne?
Le ministre des Affaires étrangères turc Ahmet Davutoğlu a affirmé hier qu'Ankara travaillait actuellement avec Bruxelles, Washington et l'Union Africaine (UA) sur une feuille de route dont les étapes devraient mener à la fin de la crise politique égyptienne, née le 30 juin dernier....... lire la suite: Diane Jean (http://lepetitjournal.com/istanbul) jeudi 8 août 2013 

=> 700 hectares partis en fumée
Hier, les pompiers ne maîtrisaient toujours pas les flammes de l'incendie qui s'est déclaré il y a trois jours dans une forêt de la province de Hatay, limitrophe de la Syrie..... lire la suite: Diane Jean (http://lepetitjournal.com/istanbul) jeudi 8 août 2013 

=> La mosquée de Çamlıca trônera bientôt sur le Bosphore
Mardi soir, le ministre de l'Environnement et de l'Urbanisme, Erdoğan Bayraktar, s'est rendu à Üsküdar avec d'autres figures politiques pour inaugurer le chantier de la future mosquée de Çamlıca, en construction sur la plus haute colline de ce quartier de la rive asiatique d'Istanbul.......lire la suite: Diane Jean (http://lepetitjournal.com/istanbul) jeudi 8 août 2013  

=> Fin du Ramadan, début du Şeker Bayramı
Ce jeudi marque le début du Şeker Bayramı (fête du Sucre), célébration annuelle de la fin du Ramadan. Ces trois jours fériés nationaux, également synonymes de vacances pour la population turque, sont très appréciés des familles et des jeunes qui en profitent souvent pour voyager.......lire la suite: Diane Jean (http://lepetitjournal.com/istanbul) jeudi 8 août 2013 

=> Cet été, les familles turques restreignent leurs déplacements à l'étranger
Les agences turques de circuits touristiques à destination du Moyen-Orient ont enregistré une diminution de 35% par rapport au Şeker Bayramı de l'année dernière, et celles à destination de l'Europe un déclin plus léger de 10%, d'après Cem Polatoğlu, le porte-parole de la Plateforme des tour-opérateurs.......lire la suite: Diane Jean (http://lepetitjournal.com/istanbul) jeudi 8 août 2013 lire la suite: Diane Jean (http://lepetitjournal.com/istanbul) jeudi 8 août 2013 

=> Qui a dit: “Il ne vous aurait même pas laissé éplucher des pommes de terre” ?
C'est ce qu'a répondu Hüseyin Çelik, député et porte-parole de l'AKP (Parti de la justice et du développement) suite aux critiques formulées à propos du verdict du procès Ergenekon, rendu en début de semaine. “A ceux qui se disent être les soldats de Mustafa Kemal (Atatürk, ndlr), s'il était encore en vie, il ne vous aurait même pas laissé éplucher des pommes de terre”, a lancé le député lors d'une conférence de presse....

Diane Jean (http://lepetitjournal.com/istanbul) jeudi 8 août 2013 

mercredi 7 août 2013

FOLDED CORNER > ‘Life’s Good, Brother’ by Nazım Hikmet

Hürriyet daily news

William Armstrong - william.armstrong@hdn.com.tr

‘Life’s Good, Brother’ by Nazım Hikmet (translated by Mutlu Konak Blasing) (Persea, 2013, 25TL, pp 191)


“Life’s Good, Brother” is one of the few prose works in Nazım Hikmet’s oeuvre, but it is widely considered to be the crowning achievement of the monumental poet’s late exile years. It is a kind of fictionalized autobiography, with the aged Hikmet looking back in exile, creatively reinterpreting and reshaping the material of his life, mixing, rearranging and compressing episodes from his own experience across time and place. Biography also perhaps accounts for the work’s breathless 190-page urgency, as he was seriously ill while writing it in 1962 and knew that he didn’t have long left to live.......... 


la suite sur : http://hurriyetdailynews.com/artsetculture/ 

 


Holy heritage on display at Istanbul's Sultanahmet

ISTANBUL – Hürriyet Daily News

Sultanahmet Madrasah hosts an exhibition titled ‘Mukaddes Miras’ (Holy Heritage), displaying 99 Mushaf-ı Şerif(handwritten copies of the Quran)

Mimar Sinan University academic Ali Rıza 
Özcan is the advisory of the exhibtion, which is displaying the handwritten copies of the Quran. AA photo
Mimar Sinan University academic Ali Rıza Özcan is the advisory of the exhibtion, which is displaying the handwritten copies of the Quran. AA photo
A new exhibition opened on Aug. 2 at Istanbul’s Sultanahmet Madrasah is displaying 99 Mushaf-ı Şerif (handwritten copies of the Quran) from between the ninth and 18th centuries. The exhibition titled “Mukaddes Miras” (Holy Heritage) is being organized under the artistic consultancy of Mimar Sinan
University Faculty of Fine Arts member Associate Professor Ali Rıza Özcan.

The exhibition includes 99 copies of the Quran written by famous calligraphers such as Hafız Osman, Mehmet Emin Üsküdari, Mahmud Sivasi, Hafız Yusuf and Derviş Mehmed in the whole Islamic geography from China to Mongolia and from Abbasis to Emevis.

Also in the exhibition are the hüsni-hat calligraphy works by significant names like Şeyh Hamdullah, Sami Efendi, Mahmud Celaleddin, Yesarizade Mustafa İzzet, Ömer Vasfi Efendi, Hulusi Yazgan, Kamil Akdik and Mehmet Şefik.

For the exhibition “Mukaddes Miras,” which is reported as Turkey’s largest Mushaf-ı Şerif exhibition so far, all of the works have been gathered from private collections. Speaking to Anadolu Agency, Özcan, who closely followed the organization of the exhibition, said that the works were from a wide Islamic geography, led by the Ottoman Empire.

He said that Qurans with a rich content were on display in the exhibition, adding, “There was an exhibition in Hagia Sophia, titled ‘Hattı Sultanları’ (Master of Calligraphy). The Islamic Culture and Arts Platform organized it and they proposed us to help for the organization of this exhibition. We have been inspired by the 99 names of God and put 99 works in the exhibition. We planned one Quran for each name.”

Unique works

Özcan said that he had chosen the unique works for the exhibition from the Bilal Sütçü collection. “We also display works by Şeyh Hamdullah, who is known as the father of calligraphy. The center of calligraphy moved from Baghdad to Istanbul with him. Those following him have created significant works. This is why this exhibition is very important,” he added.

Speaking at the opening of the exhibition, the sponsor of the event, Yıldız Holding Executive Board Chairman Ali Ülker said, “Rare works are on display in the exhibition. It will be useful for visitors of the exhibit to get a catalogue and make search on the Internet. These are very valuable works and they are not open to public all the time. As Yıldız Holding, we collect works from time to time but mostly display them in our workplace. We have previously organized a Quran exhibition and a Hilye-i Şerif in its 1400th year. This time we sponsor our traditional arts.”
The exhibition will run through Sept. 2.

Calligraphy works in Istanbul

World-famous Iranian calligraphy artist Amir Ahmad Falsafi’s exhibition “The Magic of the Pen and Calligraphy” opened in Istanbul July 18.

The Istanbul Classic Arts Center and the Islamic History, Art and Culture Research Center are supporting the exhibition at Dolmabahçe Art Gallery. The exhibition features many works of calligraphy by the artist.

Speaking at the exhibition, Falsafi said he was very content to see the interest in calligraphy art. There are many joint artistic and cultural values between Iran and Turkey, Falsafi said. “Not only religion, but also art makes the two countries collide.” Falsafi has become established as a master of nestaliq calligraphy.He has dedicated 30 years to calligraphy and has also spent 22 years teaching at the Iranian Society of Calligraphers. His published works include: “Divan-e Baba Tahir,” 1984; “Sa’di’s Gulistan and Divan-e Hassanzadeh Amoli,” 1985.
August/07/2013

TURQUIE: 7 AOÛT – En 4 minutes, ce qu'il faut retenir de l'actualité

voici les grands titres: pour l'intégralité des articles: Jonathan Grimmer (http://www.lepetitjournal.com/IstanbulMercredi 7 août 2013 ainsi qu'un très intéressant article sur "Istanbul - Izmir en auto-stop

Bonjour! Contrairement aux années précédentes, lepetitjournal.com d’Istanbul ne part pas complètement en vacances en août. Notre équipe continue de vous préparer, chaque matin du lundi au vendredi, un résumé de l'actualité en Turquie. Notre engagement : en quatre minutes – le temps de siroter votre thé ou votre café – découvrez les grands titres du jour et les infos que vous avez pu manquer la veille. Voici donc notre sélection des principaux événements du mardi 6 août.

=> Réactions au verdict du procès Ergenekon
Si l'Union européenne et les Etats-unis se sont refusés à tout commentaire concernant le verdict du procès Ergenekon, ils ont l'un et l'autre exprimé leur inquiétude à propos du fonctionnement de la justice turque. 

=> 31 athlètes turcs suspendus pour dopage
La Fédération turque d'athlétisme (TAF) a annoncé lundi qu'elle avait suspendu pour deux ans 31 athlètes, dont le vice-champion olympique 2004 du lancer de marteau Esref Apak, convaincus de dopage. 

=> Les exploits d'un jeune Don Juan jugé immoral par la Cour de cassation de Turquie
La Cour de cassation de Turquie vient d'annuler l'acquittement de l'éditeur et du traducteur du roman érotique Les exploits d'un jeune Don Juan

=> Le premier hélicoptère turc prochainement dans les airs ?
Hier, le gouvernement turc a ratifié un contrat avec la société TAI (Turkish Aerospace Industries) qui prévoit le développement et la production du premier hélicoptère fabriqué en Turquie. 

=> Fenerbahçe se qualifie pour la coupe d'Europe de football
Le club de football turc de Fenerbahçe s'est qualifié hier soir pour la Ligue des champions -



mardi 6 août 2013

TURQUIE: 6 AOÛT – En 4 minutes, ce qu'il faut retenir de l'actualité

Bonjour! Contrairement aux années précédentes, lepetitjournal.com d’Istanbul ne part pas complètement en vacances en août. Notre équipe continue de vous préparer, chaque matin du lundi au vendredi, un résumé de l'actualité en Turquie. Notre engagement : en quatre minutes – le temps de siroter votre thé ou votre café – découvrez les grands titres du jour et les infos que vous avez pu manquer la veille. Voici donc notre sélection des principaux événements du lundi 5 août.

=> Verdict du procès Ergenekon : condamnations à perpétuité
La 13e cour d'assises d'Istanbul a rendu hier son verdict tant attendu dans le procès Ergenekon – du nom du réseau présumé accusé d'avoir fomenté un complot pour renverser le gouvernement AKP (Parti de la justice et du développement) au pouvoir depuis 2002...... 

=> Une clause contre la violence domestique dans le projet de Constitution
Vendredi dernier, 2 août, la Commission de réconciliation constitutionnelle (CRC), chargée depuis l'automne 2011 de l'écriture du projet de nouvelle Constitution, a introduit une disposition à l'encontre des violences domestiques et des mariages forcés........ 

=> La Turquie, “nation modèle” dans la lutte anti-tabac
L'Institut de statistiques turc (TÜİK) a annoncé hier que les prix des boissons alcoolisées et du tabac avaient augmenté de 15,99% par rapport à l'an passé. .......

=> Opération anti-drogue
Hier, la police a placé une dizaine de célébrités, acteurs et musiciens turcs en garde à vue suite à une opération anti-narcotique débutée il y a huit mois. ......

=> Ankara veut relier Londres et Pékin par le train Marmaray
Après avoir inauguré dimanche le premier trajet d'essai du train Marmaray reliant les deux rives de la cité stambouliote en passant sous le Bosphore, le Premier ministre Recep Tayyip Erdoğan a annoncé que la ligne sous-marine faisait partie d'un projet plus ambitieux. .....

=> Rendre visite à Apollon, ce sera bientôt possible
Le district de Side, situé dans la province d'Antalya, au sud de la Turquie, va accueillir un musée en plein air en plein coeur des fouilles archéologiques, selon le Hürriyet Daily News. .......

lire la suite des articles sur le site: 
Diane Jean (http://lepetitjournal.com/istanbul) mardi 6 août 2013

lundi 5 août 2013

Ministry buying books for libraries

ISTANBUL - Anadolu Agency

The Tourism and Culture Ministry allocates
money to purchase books.
The Tourism and Culture Ministry allocates money to purchase books.
The Culture and Tourism Ministry has announced plans to buy 900,000 publications for public libraries with a budget of 10 million Turkish Liras.

A total of 117 public libraries are set to benefit from the project, with a sum of 903,000 works being earmarked for purchase.

According to a written statement made by the ministry, a selection committee consisting of writers and publishers will gather to choose new titles from both contemporary and classic authors.

In 2005, the ministry purchased 79,000 books; one year later, it bought 326,000. In 2008, the figure was 514,000, according to figures.
August/02/2013

Şair Ahmet Erhan'ı kaybettik

04 Ağustos 2013 Pazar 18:09

Türk şiirinin ünlü ismi Ahmet Erhan 53 yaşında hayatını kaybetti.

Şair Ahmet Erhan'ı kaybettik

banner80
İSTANBUL -

Ünlü şair Ahmet Erhan dün gece hayatını kaybetti. Erhan’ın bir süredir gırtlak kanseri tedavisi gördüğü öğrenildi.

“Alcakaranlıktaki Ülke”, “Oğul” "Sevda Şiirleri / Zeytin Ağacı, “Ölüm nedeni: Bilinmiyor” “Ne Balık Ne De Kuş” gibi şiirlerin yazarı olan şair 55 yaşında hayata veda etti. 78 kuşağının önemli isimlerinden olan Erhan henüz 23 yaşındayken “Alacakaranlıktaki Ülke” şiiriyle “Behçet Necatigil Şiir Ödülü”nü kazanmıştı. Şiirleriyle "Cemal Süreya Şiir Ödülü, Halil Kocagöz Şiir Ödülü, Behçet Aysan Şiir Ödüllerini alan şair son olarak "Sahibinden Satılık" adlı şiiriyle 2008 yılında Melih Cevdet Anday şiir ödülünü almıştı.

ADANA DEMİRSPOR'DA FUTBOL OYNADI

Türk Dili ve Edebiyatı öğrenimi gören Erhan, uzun yıllar Türkçe öğretmenliği yaptı. Adana Demirspor'da futbol oynayan Erhan, ağır bir sakatlık geçirince şiir yazmaya başladı.

Erhan'ın şiirleri birçok sanatçının parçalarında da yer aldı. "Bugün de ölmedim anne" şiirini Ahmet Kaya "Dardayım" adlı parçasının sonunda seslendirmişti. Ünlü rockçı Teoman da Erhan’ın “Oğul" şiirini besteledi.

Erhan’ın cenazesi yarın Maltepe Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedilecek.

KİM NE DEDİ?

Orhan Alkaya: Bu ne zalim, ne hak bilmez Pazar. Ah Erhan'ım. Ah! İpek sesli kardeşim Ahmet Erhan!

Ahmet Ümit: Şair Ahmet Erhan sonsuzluğa yürüdü. Bir yıldız daha çoğaldı gökyüzü.

Semih Gümüş: 1981'den başlayarak Ahmet Erhan ile Ankara'da başlayan bir arkadaşlığımız oldu. Hem kuşağımızın hem bütün şiirimizin çok önemli bir şairiydi. Rahatsızlığı uzun yıllara yayılıyordu. Ahmet Erhan'ın şiirleri her zaman okunacaktır. Sevgiyle anıyoruz, öyle hatırlayacağız.

KİTAPLARI, ŞİİRLERİ

Hayatının büyük bölümünü Ankara'da geçiren Ahmet Erhan, daha sonra İstanbul 'a yerleşti. Adana Demirspor'da futbol oynadı, ağır bir sakatlık geçirince şiir yazmaya başladı. İlk kitabı Alacakaranlıktaki Ülke'yle 22 yaşında Behçet Necatigil Şiir Ödülü'nü kazandı.

Bugüne dek, içlerinde Alacakaranlıktaki Ülke (1981), Akdeniz Lirikleri (1982), Yaşamın Ufuk Çizgisi (1982), Ateşi Çalmayı Deneyenler İçin (1984), Ölüm Nedeni Bilinmiyor (1988), Deniz Unutma Adını (1992), Çağdaş Yenilgiler Ansiklopedisi (1997) ve Resimli 'Ahmetler' Tarihi (2001) olmak üzere 11 şiir kitabı yayımlanan, bir de Köpek Yılları (1998) başlıklı bir hikâye kitabı bulunan Ahmet Erhan, sırasıyla Yunus Nadi, Cemal Süreya ve Halil Kocagöz şiir ödüllerini de kazanmıştır.

Ahmet Erhan'ın son olarak Everest Yayınları'ndan Ankara-İstanbul Karatreni (2001) adlı denemeler kitabı, Bugün de Ölmedim Anne (2001) adıyla Toplu Şiirleri'nin ilk cildi ve Ne Balık, Ne de Kuş (2002) yayımlandı. 

'Altın Portakal'ın jüri başkanı belli oldu

50. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin jüri başkanlığını 'Sultan' yapacak


Altın Portakalın jüri başkanı belli oldu
Bu yıl 50'ncisi gerçekleştirilecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin jürisine, Türk sinemasının usta isimlerinden Tükan Şoray başkanlık edecek.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yıl 4-11 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde jüri başkanlığını, Türk sinemasının "Sultan"ı Türkan Şoray yapacak.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Antalya Kültür Sanat Vakfı Şeref Kurulu Üyesi Mustafa Akaydın da yaptığı açıklamada, Altın Portakal'ın Türkan Şoray ile 50 yıl öncesine dayanan bir gönül bağı olduğunu kaydetti. Akaydın, bu yıl 50'ncisi düzenlenecek festivalin jüri başkanlığını Türkan Şoray'ın üstlenmesinden onur ve mutluluk duyduğunu bildirdi.
Altın Portakal'ın 1964 yılında gerçekleştirilen ilk festivalinde Metin Erksan'ın yönettiği "Acı Hayat" filmiyle "En iyi kadın oyuncu" seçilen Türkan Şoray'ın, kadın oyuncu dalında 4 ödülü bulunuyor.

ISTANBUL: 5 AOÛT – En 4 minutes, ce qu'il faut retenir de l'actualité

Bonjour! Contrairement aux années précédentes, lepetitjournal.com d’Istanbul ne part pas complètement en vacances en août. Notre équipe continue de vous préparer, chaque matin du lundi au vendredi, un résumé de l'actualité en Turquie. Notre engagement : en quatre minutes – le temps de siroter votre thé ou votre café – découvrez les grands titres du jour et les infos que vous avez pu manquer la veille. Voici donc notre sélection des principaux événements du week-end.

=> Nouveaux heurts place Taksim
Des affrontements opposant la police turque à des centaines de manifestants ont une nouvelle fois agité la cité stambouliote dans la nuit de samedi à dimanche. .......

=> Jour de verdict au procès Ergenekon
Le verdict du procès Ergenekon, dans lequel comparaissent 275 accusés dont de nombreux hauts-gradés de l'armée turque, doit être rendu aujourd'hui par la 13ème cour d'assises d'Istanbul à Silivri, après six années d'enquête et de procédure judiciaire. .....

=> Le Conseil militaire suprême remplace tous les commandants de l'armée turque
Les quatre commandants de l'armée turque (commandant de l'Armée de terre, de l'Armée de l'air, de la Marine, et de la Gendarmerie) ont été remplacés à l'issue du Conseil militaire suprême (YAS), qui s'est terminé samedi après trois jours de débats. .....

=> Les combats à la frontière syrienne font une quatrième victime à Ceylanpinar
Selon l'agence de presse Reuters, un habitant turc de Ceylanpınar, une ville proche de la frontière syrienne, a été mortellement blessé samedi par une balle provenant des combats opposant les Kurdes syriens à des opposants de Bachar el-Assad - ......
.
=> Premier voyage du métro Marmaray
Recep Tayyip Erdoğan a pris part hier au premier trajet d'essai du métro Marmaray. .......

=> La valse des gouverneurs
Vingt-cinq gouverneurs turcs ont été officiellement remplacés par décret hier après ratification du président de la République Abdullah Gül. S'ils sont nombreux à changer d'affectation, le gouverneur d'Istanbul, Hüseyin Avni Mutlu, reste quant à lui à son poste......

lire tous les articles plus un intéressant article sur les musées d'Istanbul:
Jonathan Grimmer (http://www.lepetitjournal.com/Istanbul) lundi 5 août 2013