lundi 29 juillet 2013

Zeugma açık hava müzesine dönüştürülecek

Zeugma Antik Kenti'nde kazı ve kurtarma çalışmalarına yeniden başlandı.


İLGİLİ VİDEOLAR (si cette video ne fonctionne pas rendez vous sur le site de la TRT en turc)

Zeugma Antik Kenti´nde kazı ve kurtarma mesaisi başladı. Gaziantep´in Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti´nin açık hava müzesine dönüştürülmesi hedefleniyor.
Milattan önce 300'de Büyük İskender tarafından kurulan Zeugma Antik Kenti bir çok medeniyete ev sahipliği yaptı.
Kommagene Krallığı'nın 4 büyük şehrinden biri olan kent, milattan önce 31'den itibaren tamamıyla Roma İmparatorluğu'na bağlandı. Ardından da "köprü" veya "geçit" anlamına gelen "Zeugma" adını aldı.
Birecik Barajı'nda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte yerli ve yabancı araştırmacılar antik kentte yoğun bir biçimde kurtarma kazıları yaptı.
Kazılarda gün ışığına çıkarılan mozaikler, duvar resimleri, Mars Heykeli ve Kil Mühür Baskı Koleksiyonu gibi eserler Gaziantep Zeugma Müzesi´ne taşınarak ziyarete açıldı.
Bu yıl Antik Kentte kazı ve kurtarma çalışmaları yeniden başladı. Çalışmalara alanında uzman 15 araştırmacı katıldı.
Kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kutalmış Görkay, "Bu seneki çalışma programımızın içinde 2007 yılında bulduğumuz Roma konut alanlarından iyi korunmuş bir Roma evi var. Muzalar evi içinde bulunan muzalar mozaiğinden ismini verdik biz buna. Muzalar evinin çalışmaları devam edecek. Bunun dışında kentin en önemli kutsal alanı olarak bizim söyleyebileceğimiz Belkıs tepedeki tapınak alanı ve kutsal alanda çalışmalarımız sürecek. Ve bu yıl ki çalışmalarımızda alt yapı çalışmalarına da önem veriyoruz" dedi.
AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Çalışmaların ardından Zeugma Antik Kenti´nin bir açık hava müzesine dönüştürülmesi hedefleniyor.
Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de dünyanın dikkatini Gaziantep'e çekmek için hazırlıklara başladı.
Çalışmalar kapsamında Cumhuriyetin 90'ıncı yılı anısına 'Uluslararası mozaik yarışması’ yapılacak.
El Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Aykanat, "İnşallah bu süreçte hem ilimin tanıtımına büyük katkı sağlayacağı hem de Zeugma Antik Kentinin arkeolojik literatürünün ne kadar önemli bir yer olduğunu kamuoyuna paylaşacağını inşallah çok güzel günler olacak ilerde" diye konuştu.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire