jeudi 21 novembre 2013

İstanbul'un en eski antik limanı bulundu

Roma ve Bizans dönemine ait İstanbul'’un en eski antik limanı Beylikdüzü Kavaklı sahili’nde bulundu. 

İstanbul Beylikdüzü Kavaklı sahili’nde arkeolog çalışmaları sırasında erken Roma ve Bizans dönemine ait bazı yapı kalıntılarına rastlandı.

Yapıların işlevini belirlemek amacıyla ilk bilimsel incelemeleri Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Öniz ve Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Şengül Aydıngün su altı araştırmacılarının da katılımıyla detaylı olarak 2011 yılında ele almaya başladı.

“İstanbul Tarih Öncesi Araştırmaları” projesi kapsamında yapılan araştırmada sahildeki kalıntıların milattan önce 4. yüzyıl ile milattan sonra 9. yüzyıl (erken Roma ve Bizans Dönemi) dönemlerine ait olduğu ortaya çıktı. Aynı zamanda yapıların ucunda mendirek başlangıcı, denizin içinde de blok taş grubu ve sıraya paralel harçlı bir duvar kalıntısı bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından sit alanı olarak kabul edilen limanın denizde ve karada devam ettiği tespit edildi. 

Dönemin izlerine Ambarlı Limanı’nın yakınlarında rastlanması üzerine antik limanın uzantısı olabileceği bildirildi. 

Yapılan çalışma sonucunda; Beylikdüzü Kavaklı sahili’nde çok uzun yıllar boyunca bir liman veya bir 7 gözlü bir faaliyetin olduğu, bunların 2 tanesinin ambar olduğu, 5 tanesinin de gemilerin ya da teknelerin inşasının yapıldığı bir yapılanmanın olduğu tespit edildi. 

(İHA)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire