mardi 27 août 2013

Türk mutfağı sınırları aştı

Endonezya’nın Başkenti Cakarta’da Türk Mutfağının en güzel örnekleri tanıtıldı

Türk mutfağı sınırları aştı

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Eğitmen Şeflerinden Osman Sezener yönetiminde 6 Türk şef, Türkiye Cakarta Büyükelçiliği’nin davetlisi olarak Endonezya’da Türk kültürüne dair örnekleri sundu. Cakarta’da devlet adamlarından halka kadar bir günde bin kişilik resepsiyon düzenlendi. Ardından 7 gün boyunca Türk yemeklerinin en güzel örneklerini sundular. Ekip, Türkiye’ye hayran bir kitle bırakarak döndü. Şef Sezener yönetiminde oluşan ekipte, yine İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Eğitmen Şeflerinden Melodi Sezener, öğrencilerden Mehmet Can Altunay, Aslıhan Tortop, Movenpik Otel Baş Aşcısı Barış Torcu, Gurme Ahmet Güzel Yağdöken yer aldı. Ekip, Türk ve özellikle Ege yöresine ait yemekleri bir hafta boyunca yaklaşık 5 bin kişinin tadımına sundu.
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Eğitmen Şefi Osman Sezener, 1 ton 200 kiloluk malzemeyle Cakarta’ya gittiklerini, şevketi bostandan erişteye dek çok geniş bir yelpazede menüler hazırladıklarını söyledi. Sezener, “İlk gün büyük bir resepsiyonla bin kişilik bir yemek hazırladık. Çok büyük ilgi gördük. Diğer ülkelerin büyükelçileri, temsilciler, devlet büyükleri ve Endonezya halkı vardı. Açık büfe olarak zeytinyağlılar, et, balık bölümleri, soğuk mezeler hazırladık. Şevketi bostandan İzmir Köftesi’ne, enginardan erişteye dek çok farklı lezzetlerde yemekler yaptık. Çok başarılı bir ekip olarak orada kültürümüzü yansıttık. Öğrencilerimiz için de büyük bir deneyim oldu” dedi.
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Eğitmen Şefi Melodi Sezener ise, Türkiye’nin yabancı ülkelerde kebabıyla tanındığını ancak 7 gün boyunca Endonezya halkının Türk mutfağına ait çok farklı tatları yakalama olanağı bulduğunu ifade etti. Türkiye’den çok hazırlıklı gittiklerini orada da bu hazırlığın karşılığını aldıklarını kaydeden Şef Melodi Sezener, mutfak kültürlerinin farklı olmasına karşın Endonezyalıların Türk yemeklerine hayran kaldığını belirtti. Türkiye’den Endonezya’ya götürdükleri malzemeler arasında tülbent gibi ilginç ürünler bulunduğuna dikkat çeken Şef Melodi Sezener, “Yoğurtları, Cakarta’da kendimiz yaptık. Ancak süzme yoğurt elde etmek için bir işlemden daha geçirmemiz gerektiğini biliyorduk. Tülbent işte tam da bu noktada çok faydalı bir malzeme oldu. Tülbentler sayesinde Türkiye’den kilometrelerce uzaklıkta süzme yoğurt elde ettik” şeklinde konuştu.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire